Prioriti Dalam Dunia Pendidikan Hari Ini

February 9, 2017

Dunia pendidikan pada hari ini mampu menjadi satu flatform terbaik untuk anak didik untuk memilih profesion profesional yang dikehendaki. Namun apa yang berlaku apabila anak-anak kita tidak dilengkapi dengan asas paling penting iaitu ilmu asas kewangan. Ibubapa dan guru-guru perlu mendedahkan ilmu berbelanja yang praktikal yang mampu memberikan mereka gambaran mengenai perjalanan kewangan sepanjang perjalanan kehidupan mereka.

 

Kurikulum pendidikan kewangan bagi peringkat rendah dan menengah belum lagi diwujudkan setakat ini. Namun ianya tidak mustahil akan diadakan suatu hari nanti. Ini adalah mewujudkan satu generasi yang mampu mengendalikan perbelanjaan kendiri dengan baik serta menjadi contoh kepada generasi yang dilahirkan.

 

Apakah kesan yang mampu diramalkan apabila pendidikan kewangan dimulakan dari peringkat awal?

#1 Jaminan kepada asas kewangan dari awal – mengelak kesilapan generasi sebelum ini dalam menguruskan kewangan kendiri

#2 Melentur buluh dari rebungnya – Pendidikan kewangan mengajar anak-anak lebih mengetahui perjalanan kewangan keluarga dan berusaha untuk keluar dari zon keselesaan – Empati kepada keluarga

#3 Menjadikan mereka lebih kuat dan yakin dalam menghadapi dunia yang kian mencabar, meskipun tiada pekerjaan tetap mereka tetap boleh hidup dengan mengamalkan perjalanan kewangan yang baik

#4 Memastikan mereka selamat daripada melakukan kesilapan yang dilakukan oleh generasi sebelum ini.

Terima kasih kerana mampu membuat perubahan Cikgu!

Dari cikgu kepada generasi cikgu ….

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

# RPT (Semakan Pasca Covid) Tahun 2020 bagi Minggu 27 hingga 48

July 18, 2020

1/10
Please reload

Recent Posts

March 10, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Hakcipta Terpelihara 2016 - 2020 © Mohd Firhan Bin Asilin (Team Robot RPH) [+60128415711]. Segala kandungannya termasuk maklumat, teks, imej, grafik, fail suara, fail video dan susunannya serta bahan-bahannya ialah hak milik Mohd Firhan Bin Asilin kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian portal ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipamerkan, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diuruskan bagi tujuan komersil dalam apa bentuk sekali pun tanpa mendapat kebenaran secara bertulis yang jelas terlebih dahulu daripada En Mohd Firhan Bin Asilin.