7 Filem Inspirasi Untuk Warga Pendidik

March 3, 2017

 

 

Walaupun UPSR belum berakhir, filem ini telah memberikan kesan yang mendalam kepada setiap penonton .  Salah satu filem yang memberikan satu ‘kesan sampingan’ yang mendalam kepada penonton yang ikhlas .

 

Filem ini dibintangi oleh Aamir Khan dan budak berumur 9 tahun tu Darsheel Safary. Mengisahkan tentang murid yang mempunyai masalah disleksia namun apa yang menyedihkan ialah ibubapa yang mempunyai harapan yang terlalu tinggi untuk anak mereka daripada aspek akademik sehingga tidak menyedari anak mereka mempunyai masalah pembelajaran.

 

Usaha yang ditunjukkan oleh guru untuk murid di dalam filem ini amat mengagumkan dan ini memberikan inspirasi kepada guru-guru lain di dalam sekolah itu untuk turut memberikan sokongan kepada murid yang bekeperluan khas ini.

 

Pengajaran yang dapat dikongsikan melalui persepktif admin

 

# 1 . Ibubapa perlu menerima dan mengenalpasti masalah pembelajaran anak-anak melalui tingkah laku yang ditunjukkan dirumah.

 

#2. Guru di dalam bilik darjah hendaklah peka tentang masalah pembelajaran murid. (Terutamanya guru yang mengajar kelas hujung)

 

#3.  Persekitaran bilik darjah juga memberikan pengaruh kepada iklim pembelajaran di dalam bilik darjah. Pastikan murid selesa sebelum

memulakan aktiviti pembelajaran.

 

#4. Guru hendaklah ikhlas mencurahkan ilmu dan menghalalkan ilmu kepada anak muridnya.

 

#5. Sebagai guru dan ibubapa, kita perlu menerima hakikat bahawa setiap murid mempunyai kemahiran dan keupayaan yang berbeza-beza , ada yang cepat dan ada yang lambat.

 

#6. Pendekatan yang pelbagai akan memberikan keputusan yang berbeza, variasikan iklim pengajaran di dalam bilik darjah bagi menarik minat murid belajar.

 

#7. Sentiasa ikhlas untuk mengajar. Pekerjaan yang ditentukan kepada kita pasti ada hikmahnya dan tujuan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

# RPT (Semakan Pasca Covid) Tahun 2020 bagi Minggu 27 hingga 48

July 18, 2020

1/10
Please reload

Recent Posts

March 10, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square